top of page
Foto van schrijverCommissarisPR

Langer genieten van je fiets of scooter in Nijmegen

Bijgewerkt op: 29 jan. 2022


Ooit gehoord van een student zonder fiets? Dat klinkt bijna als een goede grap tijdens een feestje. Een fiets is onmisbaar tijdens het studentenleven. Ook jij springt al snel op de fiets of wellicht een scooter. Van hot naar her. Van studentenhuis naar het station, van sporten weer naar huis.


In menig studentenstad – ook helaas in Nijmegen – worden fietsen en scooters regelmatig gestolen. Zorg ervoor dat je voertuig goed op slot wordt gezet. Met een goed slot én met de juiste strategie. Want een gestolen fiets, dat komt nooit goed uit.


Investeer in een goed slot en andere veiligheid


Als je ergens niet op kunt bezuinigen bij een fiets of scooter, dan is het wel een goed slot. Fietsen stelen is in Nederlandse steden bijna volkssport nummer één, dus je wilt geen risico lopen. Een regulier fietsslot is helaas niet altijd veilig genoeg, ook niet in Nijmegen. Daarom kan je het beste kiezen voor fietssloten die zijn goedgekeurd door de officiële instanties; zogenaamde ART-sloten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een standaard ART-slot, maar ook voor een stevig kettingslot.


Een andere optie is het ringslot, die meer stevigheid biedt. Tot slot is er nog een combinatie van een kettingslot en ringslot, de zogenaamde ART 2. Deze sloten bieden dubbele veiligheid doordat het ringslot kan worden afgesloten door een kettingslot. Zo is je fiets (of scooter) extra goed beveiligd tegen diefstal. Kortom: genoeg type sloten om jouw trouwe fietsje goed te beveiligen.


De bekende merken beschikken over een ART keurmerk. Denk aan sloten van ABUS, AXA of Vinz.



Plaats je fiets of scooter in een drukke omgeving


Om veiligheid te garanderen, heb je er ongetwijfeld wel eens voor gekozen om je fiets of scooter in een achteraf straatje neer te zetten, waar niemand deze kan zien. Slimmer zou het zijn als je de fiets of scooter midden in een drukke straat of op een druk plein zet. Als dieven ergens een hekel aan hebben, dan is het wel belangstelling en drukte om hen heen.


Tip: Moet je in de binnenstad van Nijmegen zijn? Dan is een ideale fietsenplek rondom Plein 44 of bij de Hertogstraat. Druk genoeg voor oplettende voorbijgangers.


Zet je scooter en fiets vast


Je kan je fiets het beste vastzetten aan een vast object, bijvoorbeeld paaltjes, een fietsenrek of lantaarnpaal. Door de combinatie met een kettingslot zullen dieven dan niet alleen je fiets moeten stelen, maar ook het vaste object mee moeten dragen en die moeite nemen ze vaak niet.


Tijdens de wintermaanden geen zin om met de fiets op stap te gaan? Heb je wel eens gehoord van een stoelfiets (ook wel Deskshaper)? Met een stoelfiets kan je je conditie op peil houden vanaf je bank of werkplek.


Je fiets of scooter goed onderhouden


Nu je jouw fiets of scooter goed hebt beveiligd in Nijmegen, is het belangrijk om deze ook goed te onderhouden, waardoor je nog jaren vooruit kunt. Zo kan je de fiets of scooter meerdere keren per jaar voorzien van onderhoud. Dit kan je zelf doen, maar je kunt bijvoorbeeld je scooter ook eens laten wassen of naar een specialist brengen.


Ook belangrijk: zet je fiets zoveel mogelijk beschut. Bijvoorbeeld in een overdekte fietsenstalling of onder een afdakje. Desnoods onder een waterdichte fietshoes. Zo voorkom je vervelende roest en slijtage.


Zin in een leuke fietsroute? Kijk op de website van VVV Nijmegen. Hier worden de beste fietsroutes voor de regio Nijmegen beschreven.



Dit artikel is gemaakt door Helmonline.nl

240 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page